Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Podstawy biooceny żywności
propozycja

Podstawy biooceny żywności

Gronowska-Senger Anna

do koszyka
cena: 15,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

148 s.

Spis treści
Przedmowa 5
1. Wstęp 7
2. Metody biooceny żywności 10
2.1. Wprowadzenie 10
2.2. Podstawy prowadzenia doświadczeń biologicznych 15
2.2.1. Wymagania ogólne 15
2.2.2. Żywienie 22
3. Metody biooceny białka 32
3.1. Wprowadzenie 32
3.2. Charakterystyka metod biooceny białka 33
3.2.1. Wymagania ogólne 33
3.2.2. Metody biologiczne – bilansowe 35
3.2.3. Metody biologiczne – wzrostowe 41
3.2.4. Metody mikrobiologiczne 44
3.2.5. Metody biochemiczne 44
4. Metody biooceny tłuszczów 46
4.1. Wprowadzenie 46
4.2. Charakterystyka metod biooceny tłuszczów 51
4.2.1. Wymagania ogólne. 51
4.2.2. Metody bilansowe 53
4.2.3. Metody biochemiczne 53
4.2.3. Metody wagowo-miarowe 54
5. Metody biooceny węglowodanów 56
5.1. Wprowadzenie 56
5.2. Charakterystyka metod biooceny węglowodanów 61
5.2.1. Wymagania ogólne 61
5.2.2. Metody biologiczne 62
5.2.3. Metody mikrobiologiczne 64
5.2.4. Metody biochemiczne 64
6. Metody biooceny witamin 67
6.1. Wprowadzenie 67
6.2. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 73
6.2.1. Charakterystyka metod biooceny witaminy A 73
6.2.1.1. Witamina A 73
6.2.1.2. Karotenoidy 80
6.2.2. Charakterystyka metod biooceny witaminy D 83
6.2.3. Charakterystyka metod biooceny witaminy E 86
6.2.4. Charakterystyka metod biooceny witaminy K 89
6.3. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 90
6.3.1. Charakterystyka metod biooceny tiaminy 90
6.3.2. Charakterystyka metod biooceny ryboflawiny 93
6.3.3. Charakterystyka metod biooceny niacyny 95
6.3.4. Charakterystyka metod biooceny witaminy B6 96
6.3.5. Charakterystyka metod biooceny biotyny 98
6.3.6. Charakterystyka metod biooceny kwasu pantotenowego 99
6.3.7. Charakterystyka metod biooceny folanów 100
6.3.8. Charakterystyka metod biooceny witaminy B12 102
6.3.9. Charakterystyka metod biooceny witaminy C 104
6.4. Metody badań biodostępności witamin z żywności u człowieka 106
6.4.1. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach 106
6.4.2. Witaminy rozpuszczalne w wodzie 106
7. Metody biooceny składników mineralnych 111
7.1 Wprowadzenie 111
7.2. Charakterystyka metod biooceny żelaza 116
7.3. Charakterystyka metod biooceny wapnia 120
7.4. Charakterystyka metod biooceny magnezu 122
7.5. Charakterystyka metod biooceny cynku 123
7.6. Charakterystyka metod biooceny jodu 126
7.7. Charakterystyka metod biooceny selenu 127
7.8. Charakterystyka metod biooceny miedzi 129
7.9. Metody badań biodostępności składników mineralnych
z żywności u człowieka 130
8. Znaczenie praktyczne biooceny składników odżywczych 133
9. Skorowidz 139
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetyki

cena 25,00 zł
więcej
Zobacz także
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
Mięso - podstawy nauki i technologii
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy
Dietoterapia 1
Edukacja prozdrowotna i promocja zdrowia
Podstawy dietetyki
Higiena produkcji żywności
Podobne
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-164-4
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
cena 40,00 zł
do koszyka
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetykipropozycja

ISBN: 978-83-7583-038-5
,
stron: 238
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor