Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Brzozowska Anna (red.)

do koszyka
cena: 30,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2010
wydanie: IV uzupełnione
oprawa miękka
stron: 232
format: B-5
EAN: 9788375832280
ISBN: 978-83-7583-228-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści
Przedmowa do wydania IV ... 5
 
Część I. Zagadnienia ogólne ... 7
Ćwiczenie I/1. Biomarkery ekspozycji i skutków biologicznych wchłaniania trucizn (B. Pietruszka) ... 8
Ćwiczenie I/2. Obliczanie LD50 na podstawie danych eksperymentalnych (A. Brzozowska) ... 19
Ćwiczenie I/3. Wybrane próby czynnościowe nerek, wątroby i trzustki w badaniach toksykologicznych (E. Wierzbicka, M. Morawiec) ... 29

Część II. Substancje antyodżywcze w żywności ... 45
Ćwiczenie II/1. Oznaczanie szczawianów rozpuszczalnych w wybranych używkach (E. Wierzbicka) ... 46
Ćwiczenie II/2. Wpływ procesów technologicznych na zawartość tiocyjanianów w warzywach (M. Morawiec, K. Kozłowska) ... 54

Cześć III. Substancje dodatkowe w żywności ... 63
Ćwiczenie III/1. Wykrywanie i identyfikacja syntetycznych barwników w produktach spożywczych (D. Czerwińska) ... 65
Ćwiczenie III/2. Wykrywanie obecności chemicznych substancji konserwujących w przetworach owocowo-warzywnych (K. Kozłowska) ... 87
Ćwiczenie III/3. Wykrywanie i identyfikacja syntetycznych przeciwutleniaczy w tłuszczach. (D. Czerwińska) ... 102
Ćwiczenie III/4. Charakterystyka użytkowa i toksykologiczna sztucznych środków słodzących (K. Kozłowska) ... 121
Ćwiczenie III/5. Ocena pobrania z dietą substancji dodatkowych (M. Dąbrowska) ... 135
Ćwiczenie III/6. Internet jako źródło informacji toksykologicznej o substancjach dodatkowych (M. Dąbrowska) ... 142

Część IV. Zanieczyszczenia chemiczne żywności ... 147
Ćwiczenie IV/1. Oznaczanie rtęci w produktach spożywczych (J. Kałuża, A. Brzozowska) ... 149
Ćwiczenie IV/2. Oznaczanie ołowiu i kadmu w produktach spożywczych (J. Kałuża, A. Brzozowska) ... 157
Ćwiczenie IV/3. Oznaczanie arsenu w produktach spożywczych (J. Kałuża, A. Brzozowska) ... 170
Ćwiczenie IV/4. Charakterystyka ogólna pestycydów (E. Wierzbicka) ... 178
Ćwiczenie IV/5. Oznaczanie pozostałości pestycydów w produktach spożywczych (K. Kozłowska) ... 191
Ćwiczenie IV/6. Oszacowanie pobrania metali ciężkich i węglowodorów polichlorowych z racją pokarmową (B. Pietruszka) ... 203
Ćwiczenie IV/7. Azotany (V) i azotany (III) w produktach spożywczych i w wodzie (U. Augustyniak, M. Dąbrowska) ... 211
Ćwiczenie IV/8. Oznaczanie migracji formaldehydu z papieru opakowaniowego (A. Brzozowska) ... 221

Słowniczek ... 230
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetyki

cena 25,00 zł
więcej
Zobacz także
Podstawy dietetyki
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
Podstawy biooceny żywności
Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu
Zarys bioenergetyki człowieka. Organizm w ontogenezie T. II
LEKSYKONNauki o żywności i żywieniu człowieka oraz polsko-angielski słownik terminów
Podobne
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. III

Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. IIIpropozycja

ISBN: 978-83-7583-792-6
,
stron: 176
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I

Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I

ISBN: 978-83-7583-302-7
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

ISBN: 83-7244-813-2
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z eksploatacji technicznej

Przewodnik do ćwiczeń z eksploatacji technicznej

ISBN: 978-83-7583-182-5
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z hodowli roślin i nasiennictwa
cena 25,00 zł
do koszyka
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

ISBN: 978-83-7583-979-1
,
stron: 170
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
Przewodnik metodyczny do ćwiczeń terenowych dla studentów studiów inżynierskich kierunku rolnictwo
cena 25,00 zł
do koszyka
Przewodnik metodyczny po marketingu

Przewodnik metodyczny po marketingu

ISBN: 978-83-7583-971-5
,
stron: 190
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor