Spis treści
Przedmowa (Jacek Bujko) ... 5
1. Wprowadzenie do dietetyki (Ewa Lange) ... 7
2. Ogólna charakterystyka diet objętych systemem dietetyczym (Jacek Bujko) ... 21
3. Żywienie dzieci w pierwszym roku życia (Bożena Rutkowska) ... 43
4. Dieta w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) ... 58
5. Zaburzenia trawienia i wchłaniania (Dariusz Włodarek, Bożena Rutkowska) ... 84
6. Ostre i przewlekłe wirusowe zapalenia wątroby (Danuta Gajewska) ... 96
7. Kamica pęcherzyka żółciowego (Danuta Gajewska) ... 107
8. Kamica układu moczowego (Lucyna Kozłowska) ... 117
9. Patofizjologia i dietoterapia otyłości (Dariusz Włodarek, Ewa Lange) ... 128
10. Dietoprofilaktyka i dietoterapia powikłań miażdżycy (Ewa Lange) ... 151
11. Patofizjologia i dietoterapia cukrzycy (Bożena Rutkowska) ... 179
12. Postępowanie dietetyczne w cukrzycy (Bożena Rutkowska) ... 192
13. Niefarmakologiczne metody leczenia nadciśnienia tętniczego (Danuta Gajewska) ... 202
14. Dietoterapia i dietoprofilaktyka osteoporozy (Jacek Bujko, Sa’eed Bawa) ... 219