Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
propozycja

Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności

Gniewosz Małgorzata (red.), Lipińska Edyta (red.)

do koszyka
cena: 40,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
oprawa miękka
format: B-5
EAN: 9788375834208
ISBN: 978-83-7583-420-8
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

352 s., styczeń 2013

Spis treści
Przedmowa ... 9


1. Metody hodowli i stabilizacji drobnoustrojów oraz izolacji i charakterystyki wewnątrzkomórkowych składników ... 11

1.1. Dynamika wzrostu drobnoustrojów i metody ich hodowli
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 11

1.2. Metody dezintegracji komórek mikroorganizmów
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 28

1.3. Elektroforeza białek
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 41

1.4. Immobilizacja drobnoustrojów
(Sylwia Bonin) ... 58


2. Zastosowanie pleśni w wybranych procesach biotechnologicznych ... 71

2.1. Wykorzystanie pleśni Aureobasidium pullulans do otrzymywania pullulanu
(Anna Chlebowska-Śmigiel) ... 71

2.2. Biosynteza enzymów amylolitycznych i cytolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 88

2.3. Biosynteza kwasu cytrynowego
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 123


3. Zastosowanie drożdży w wybranych procesach biotechnologicznych ... 137

3.1. Drożdże w fermentacji winiarskiej
(Sylwia Bonin) ... 137

3.2. Drożdże gorzelnicze i biosynteza etanolu
(Edyta Lipińska) ... 155

3.3. Drożdże piekarskie w przemyśle drożdżowym i piekarskim
(Edyta Lipińska) ... 167

3.4. Drożdże jako naturalny biosorbent magnezu
(Stanisław Błażejak) ... 177


4. Zastosowanie bakterii w wybranych procesach biotechnologicznych ... 193

4.1. Bakterie kwasu mlekowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Elżbieta Hać-Szymańczuk) ... 193

4.2. Bakterie kwasu octowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Stanisław Błażejak) ... 209

4.3. Bakterie kwasu propionowego i kierunki ich wykorzystania w biotechnologii
(Iwona Gientka) ... 237

4.4. Bakterie z rodzaju Bacillus i kierunki ich wykorzystania w biosyntezie enzymów proteolitycznych
(Anna Bzducha-Wróbel) ... 249


5. Identyfikacja i różnicowanie wybranych szczepów przemysłowych ... 267

5.1. Tradycyjne metody identyfikacji pleśni
(Iwona Gientka) ... 267

5.2. Tradycyjne metody identyfikacji drożdży
(Sylwia Bonin) ... 282

5.3. Różnicowanie fenotypowe przemysłowych szczepów drożdży
(Małgorzata Gniewosz) ... 302

5.4. Różnicowanie genetyczne przemysłowych szczepów drożdży
(Edyta Lipińska) ... 310


6. Doskonalenie szczepów przemysłowych ... 321

6.1. Mutagenizacja szczepów przemysłowych
(Małgorzata Gniewosz) ... 321

6.2. Protoplastyzacja wybranych szczepów drożdży przemysłowych Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 334

6.3. Elektrofuzja drożdży Saccharomyces cerevisiae
(Małgorzata Gniewosz) ... 341
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetyki

cena 25,00 zł
więcej
Podobne
Metodyka wybranych pomiarów w inżynierii rolniczej i agrofizyce
cena 35,00 zł
do koszyka
Ciągłość i zmiana w postępowaniu dietetycznym w wybranych schorzeniach
cena 25,00 zł
do koszyka
Właściwości i zastosowanie płyt MDF

Właściwości i zastosowanie płyt MDF

ISBN: 978-83-7583-583-0
,
stron: 88
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
do koszyka
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor