Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii organicznej, wyd. XI
bestseller

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii organicznej, wyd. XI

Dasiewicz Beata (red.)

do koszyka
cena: 20,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2020
wydanie: XI poprawione i uzupełnione
oprawa miękka
stron: 120
format: B5
EAN: 9788375839579
ISBN: 978-83-7583-957-9
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści
Od autorów ... 7
 
I. WSTĘP ... 8
I.1. Przepisy BHP ... 8
I.2. Pierwsza pomoc w laboratorium ... 9
 
II. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O TECHNICE LABORATORYJNEJ ... 10
II.1. Aparatura ... 10
II.2. Podstawowe czynności laboratoryjne ... 13
II.2.1. Ogrzewanie i chłodzenie ... 13
II.2.2. Suszenie ciał stałych, cieczy i gazów ... 14
II.2.3. Mieszanie ... 15
II.2.4. Praca pod zmniejszonym ciśnieniem ... 16
II.2.5. Prowadzenie dziennika laboratoryjnego ... 17
 
III. METODY izolacji I OCZYSZCZANIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH ... 20
III.1. Krystalizacja ... 20
III.1.1. Ćwiczenie: krystalizacja acetanilidu lub kwasu sulfanilowego ... 24
III.2. Destylacja ... 25
III.2.1. Destylacja prosta ... 25
III.2.2. Destylacja frakcyjna ... 28
III.2.3. Destylacja z parą wodną ... 30
III.2.4. Destylacja pod zmniejszonym ciśnieniem ... 33
III.2.5. Ćwiczenia ... 34
a) Oczyszczanie trichlorometanu (chloroformu) oraz tetrachlorometanu (czterochlorku węgla) metodą destylacji prostej ... 34
b) Porównanie skuteczności rozdziału mieszaniny związków organicznych metodą destylacji prostej i frakcyjnej ... 35
c) Wyodrębnianie olejków eterycznych z materiałów roślinnych za pomocą destylacji z parą wodną ... 35
III.3. Sublimacja ... 38
III.3.1. Ćwiczenie: sublimacja kofeiny z kawy, teofiliny z herbaty i teobrominy z kakao ... 39
III.4. Ekstrakcja ... 39
III.4.1. Ekstrakcja prosta ... 40
III.4.2. Ekstrakcja ciągła ... 41
III.4.3. Ekstrakcja z wykorzystaniem kwasowo-zasadowych właściwości wyodrębnianego związku ... 42
III.4.4. Ekstrakcja osadów (ługowanie) ... 44
III.4.5. Rozpuszczalniki do ekstrakcji (ekstrahenty) ... 44
III.4.6. Technika ekstrakcji ... 45
III.4.7. Ćwiczenia ... 46
a) Rozdział mieszaniny kwas benzoesowy-toluen ... 46
b) Wyodrębnianie kofeiny z herbaty ... 47
c) Wyodrębnianie teobrominy z kakao ... 48
d) Wyodrębnianie oleju roślinnego z nasion słonecznika ... 49
e) Ekstrakcja likopenu z zawiesiny wodnej ... 50
f) Ekstrakcja beta-karotenu z marchwi lub dyni ... 52
g) Wyodrębnianie piperyny z pieprzu czarnego ... 52
h) Oznaczenie substancji ekstrahujących się dichlorometanem w ściekach z zakładów mleczarskich ... 53
III.5. Chromatografia ... 54
III.5.1. Chromatografia adsorpcyjna ... 54
III.5.2. Chromatografia podziałowa ... 55
III.5.3. Wymiana jonowa ... 55
III.5.4. Metody chromatograficzne ... 55
a) Chromatografia kolumnowa ... 55
b) Chromatografia cienkowarstwowa ... 57
c) Chromatografia bibułowa ... 61
d) Chromatografia gazowa ... 61
e) Wysokosprawna chromatografia cieczowa ... 63
III.5.5. Zastosowanie chromatografii ... 64
III.5.6. Ćwiczenia ... 68
a) Analiza mieszaniny nitroanilin metodą chromatografii cienkowarstwowej ... 68
b) Badanie składu barwników roślin zielonych ... 69
c) chromatograficzne śledzenie postępu reakcji – selektywna reakcja hydrolizy estrów katalizowana przez drożdże piekarskie ... 70
 
IV. ANALIZA JAKOŚCIOWA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH ... 72
IV.1. Określenie składu pierwiastkowego ... 73
a) Próba Lassaigne’a ... 73
b) Próba na obecność siarki ... 73
c) Próba na obecność azotu ... 73
d) Próba na obecność fluorowców ... 74
IV.2. Test rozpuszczalności ... 74
IV.3. Określenie grup funkcyjnych ... 77
IV.3.1. Związki nienasycone ... 77
a) Utlenianie za pomocą KMnO4 ... 77
b) Przyłączenie bromu ... 77
c) Wykrywanie obecności wiązania podwójnego w aldehydzie cynamonowym (będącym głównym składnikiem cynamonu) ... 78
IV.3.2. Fluorowcopochodne ... 79
a) Reakcja z roztworem azotanu(V) srebra w etanolu ... 79
b) Reakcja wymiany fluorowców ... 80
IV.3.3. Alkohole ... 80
a) Próba Lucasa ... 80
b) Reakcja utleniania ... 81
IV.3.4. Związki karbonylowe – aldehydy i ketony ... 81
a) Próba z 2,4-dinitrofenylohydrazyną ... 82
b) Próba Tollensa ... 82
c) Reakcja jodoformowa ... 82
d) Wykrywanie obecności grupy aldehydowej w aldehydzie cynamonowym (będącym głównym składnikiem cynamonu) – próba Fehlinga ... 83
IV.3.5. Kwasy karboksylowe ... 83
IV.3.6. Pochodne kwasów karboksylowych – estry i amidy ... 83
a) Reakcja hydrolizy estrów ... 84
b) Reakcja z hydroksyloaminą ... 84
c) Identyfikacja amidów I-rzędowych i nitryli – reakcja hydrolizy ... 84
IV.3.7. Fenole ... 85
a) Wykrywanie obecności grupy fenolowej w kwasie galusowym (będącym składnikiem herbaty czarnej) ... 86
IV.3.8. Aminy ... 86
a) Reakcja izonitrylowa ... 87
b) Reakcja diazowania ... 87
IV.3.9. Aminokwasy ... 88
IV.3.10. Białka ... 88
a) Reakcja biuretowa ... 88
b) Reakcja ksantoproteinowa ... 89
IV.3.11. Cukry ... 89
a) Reakcja Molischa ... 89
b) Reakcja z odczynnikiem Fehlinga ... 90
c) Wykrywanie ketoz ... 90
d) Wykrywanie heksoz i pentoz ... 90
e) Oznaczenie stężenia wodnego roztworu glukozy metodą polarymetryczną ... 91
IV.3.12. Tłuszcze ... 93
IV.4. Analiza elementarna ... 93
 
V. ELEMENTY PREPARATYKI ORGANICZNEJ ... 95
V.1. Octan butylu ... 95
V.2. Kwas acetylosalicylowy (aspiryna) ... 96
V.3. Mydło ... 98
V.4. Kwas m-nitrobenzoesowy ... 99
V.5. Dibenzylidenoaceton ... 99
V.6. m-nitrobenzoesan metylu ... 100
V.7. Czerwień para ... 101
V.8. Korzystanie z katalogów chemicznych ... 102
a) Oszacowanie kosztów syntezy 1 kg aspiryny ... 103
 
VI. Reakcje enzymatyczne i biotransformacje ... 107
VI.1. Działanie katalazy ... 107
VI.2. Brązowienie enzymatyczne ... 107
VI.3. Hydroliza sacharozy katalizowana przez inwertazę z drożdży ... 108
VI.4. 3-hydroksybutanian etylu – synteza asymetryczna z użyciem drożdży piekarskich ... 109

VII. Wybrane aspekty ochrony środowiska ... 112
VII.1. Polielektrolity jako koagulanty w procesie oczyszczania ścieków ... 112
a) Koagulacja ścieków z zakładów mleczarskich za pomocą polielektrolitów ... 114

VIII. Wartości wybranych wielkości fizykochemicznych ... 116

Literatura ... 119
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Podobne
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
Zbiór zadań i pytań treningowych z chemii organicznej

Zbiór zadań i pytań treningowych z chemii organicznejpropozycja

ISBN: 83-7244-820-5
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Ćwiczenia z chemii ogólnej i analitycznej

Ćwiczenia z chemii ogólnej i analitycznejpropozycja

ISBN: 83-7244-327-0
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 27,00 zł
Ćwiczenia z chemii nieorganicznej i analitycznej

Ćwiczenia z chemii nieorganicznej i analitycznejpropozycja

ISBN: 978-83-7583-575-5
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Ćwiczenia z meteorologii

Ćwiczenia z meteorologiipropozycja

ISBN: 978-83-7583-116-0
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
Ćwiczenia z fizjologii człowieka
cena 25,00 zł
do koszyka
Inżynieria elektryczna – ćwiczenia

Inżynieria elektryczna – ćwiczenia

ISBN: 978-83-7583-986-9
,
stron: 176
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Podstawy zarządzania. Studia przypadków i inne ćwiczenia aktywizujące
cena 15,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor