Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Handel detaliczny żywnością w Polsce
propozycja

Handel detaliczny żywnością w Polsce

Kosicka-Gębska Małgorzata, Tul-Krzyszczuk Agnieszka, Gębski Jerzy

do koszyka
cena: 30,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
oprawa miękka
format: B-5
EAN: 9788375832518
ISBN: 978-83-7583-251-8
Ocena:
   (średnia 4; głosów: 1)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

196 s., wydanie II, 2011

Spis treści
Wstęp ... 7

1. Handel detaliczny żywnością w Polsce ... 9
1.1. Istota i funkcje kanałów dystrybucji żywności ... 9
1.2. Rola i struktura handlu w Polsce ... 14
1.2.1. Handel hurtowy ... 16
1.2.2. Handel detaliczny ... 19
1.2.3. Typy handlu detalicznego ... 22
1.3. Analiza handlu detalicznego w Polsce ... 27
1.3.1. Wielkość i struktura handlu detalicznego w Polsce ... 27
1.3.2. Punkty sprzedaży detalicznej – liczba i powierzchnia sklepów ... 28

2. Tendencje rozwojowe w handlu detalicznym w Polsce ... 32
2.1. Ewolucja handlu detalicznego w Polsce ... 32
2.2. Wpływ przemian gospodarczych na handel detaliczny od 1989 roku ... 34
2.2.1. Zmiany własnościowe w handlu detalicznym ... 36
2.2.2. Zmiany organizacyjne przedsiębiorstw handlowych ... 37
2.2.3. Zmiany ilościowe w handlu detalicznym ... 41
2.2.4. Zmiany jakościowe w handlu detalicznym ... 45
2.3. Wejście Polski do Unii Europejskiej – konsekwencje dla handlu ... 47
2.4. Kierunki zmian strukturalnych w organizacji handlu detalicznego ... 48
2.4.1. Wpływ zmian zachowań konsumentów na handel detaliczny ... 49
2.4.2. Wpływ internacjonalizacji i globalizacji gospodarki na handel detaliczny ... 51
2.4.3. Procesy konsolidacyjne w handlu detalicznym ... 52
2.4.4. Rozwój nowoczesnych technologii informatycznych ... 54
2.5. Inwestycje zagraniczne w handlu ... 57
2.6. Wpływ kryzysu gospodarczego na sytuację w handlu detalicznym ... 59
2.7. Kierunki specjalizacji handlu detalicznego na rynku żywności w Polsce ... 60
2.7.1. Struktura branżowa sklepów detalicznych ... 60
2.7.2. Wyróżniki oferty asortymentowej sklepów wyspecjalizowanych ... 62

3. Wybrane instrumenty handlu detalicznego ... 65
3.1. Organizacja sprzedaży detalicznej ... 65
3.2. Lokalizacja i wizerunek placówki handlowej ... 69
3.3. Wyposażenie placówki handlowej ... 74
3.4. Merchandising – jego rola i zadania ... 76
3.5. Asortyment w placówce handlowej ... 81
3.6. Marka własna (handlowa) ... 89
3.7. Promocja sprzedaży i reklama ... 93
3.8. Strategie cenowe ... 99

4. Decyzje podejmowane w procesie zakupu produktów ... 101
4.1. Istota procesu podejmowania decyzji ... 101
4.2. Rodzaje podejmowanych decyzji ... 107
4.3. Czynniki warunkujące proces decyzyjny ... 109

5. Specyfika produktów żywnościowych ... 112
5.1. Ogólna charakterystyka produktu ... 112
5.2. Wymagania klientów wobec produktów żywnościowych ... 114
5.3. Cechy produktów żywnościowych i ich wpływ na zachowanie konsumentów ... 119

6. Zachowania konsumentów związane z zakupami żywności ... 124
6.1. Istota zachowań konsumentów ... 125
6.2. Uczestnicy procesu zakupu ... 126
6.3. Konsumenci wobec wyboru miejsca zakupu ... 128
6.4. Czynniki warunkujące wybór miejsca nabywania żywności ... 131
6.5. Czynniki warunkujące zakup żywności w placówkach handlu detalicznego ... 132
6.6. Preferencje czasowe związane z zakupami żywności ... 136
6.7. Częstotliwość dokonywania zakupów ... 138
6.8. Odpowiedzialność zakupowa w zależności od płci ... 139

7. Wybrane modele zachowania konsumenta ... 141
7.1. Model zachowania konsumenta Nicosii ... 142
7.2. Model zachowania konsumenta Horwarda-Shetha ... 143
7.3. Model zachowania konsumenta Rosaniego ... 144
7.4. Model zachowania konsumenta EBK ... 144

8. Internet jako źródło pozyskiwania informacji i miejsce dokonywania zakupów ... 147
8.1. Społeczeństwo informacyjne ... 147
8.2. Rozwój Internetu oraz handlu elektronicznego w Polsce ... 148
8.3. Relacje w handlu internetowym ... 151
8.4. Charakterystyka użytkowników Internetu i osób kupujących za jego pośrednictwem ... 153

9. Handel z wykorzystaniem mediów elektronicznych na rynku żywności w Polsce ... 155
9.1. Analiza sklepów internetowych oferujących żywność i produkty żywnościowe ... 155
9.2. Zasady funkcjonowania e-handlu żywnością ... 161
9.3. Dostępność żywności w sklepach internetowych ... 162
9.4. Wady i zalety zakupów internetowych ... 166
9.5. Formy płatności za zakupy w sieci ... 169
9.6. Sposoby ograniczania ryzyka podczas zakupu ... 171
9.7. Usługi cateringowe w Internecie ... 174

10. Idea Sprawiedliwego Handlu żywnością ... 176
10.1. Geneza powstania Sprawiedliwego Handlu ... 176
10.2. Istota Sprawiedliwego Handlu ... 178
10.3. Znaki handlowe Sprawiedliwego Handlu przeznaczone dla żywności .. 180
10.4. Korzyści dla konsumentów i producentów żywności ... 182
10.5. Dostępność produktów w Polsce ... 183

Piśmiennictwo ... 185
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Zobacz także
Ekonomia matematyczna. Teoria Przykłady Zadania
Miejsce logistyki w gospodarce
Podstawy zarządzania. Studia przypadków i inne ćwiczenia aktywizujące
Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadniwenia
60 lat WNE - Absolwenci 1955-2012
Podstawy ekonometrii w Excelu
Rynek pracy na obszarach wiejskich Mazowsza – perspektywa gender
Podobne
Dzieje poznania chorób roślin w Polsce

Dzieje poznania chorób roślin w Polscepropozycja

ISBN: 978-83-7583-703-2
,
stron: 638
,
oprawa twarda
cena 60,00 zł
Problemy rozwoju turystyki edukacyjno-kulturowej w Polsce i na świecie. Tom IX
cena 40,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor