Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Podstawy renaturyzacji rzek
propozycja

Podstawy renaturyzacji rzek

Żelazo Jan, Popek Zbigniew

do koszyka
cena: 40,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2014
wydanie: II poprawione i uzupełnione
oprawa miękka
stron: 308
format: B-5
EAN: 9788375835731
ISBN: 978-83-7583-573-1
Ocena:
   (średnia 5; głosów: 2)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:
Spis treści
Przedmowa ... 7
 
1. Wiadomości podstawowe ... 9
1.1. Wprowadzenie ... 9
1.2. Pojęcia i nazewnictwo ... 12
1.3. Naturalność wód ... 14
1.4. Przyczyny utraty naturalności wód ... 17
1.5. Zakres przywracania naturalności ... 21
1.6. Aspekty prawne renaturyzacji rzek i dolin23
 
2. Właściwości fizyczne i chemiczne wód rzecznych ... 27
2.1. Ruch wody ... 27
2.1.1. Podstawowe równania ruchu ... 27
2.1.2. Średnia prędkość przepływu ... 29
2.1.3. Opory przepływu ... 31
2.1.4. Rozkład prędkości ... 40
2.2. Morfologia rzek ... 44
2.2.1. Procesy kształtowania rzek ... 44
2.2.2. Cechy morfologiczne rzek ... 47
2.2.3. Morfologia rzek uregulowanych ... 63
2.2.4. Charakterystyka materiału dennego ... 70
2.2.5. Stabilność koryt rzecznych ... 74
2.3. Warunki świetlne ... 78
2.4. Warunki termiczne ... 81
2.5. Jakość wody ... 81
2.6. Samooczyszczanie wód ... 87
2.6.1. Charakterystyka procesu ... 87
2.6.2. Skład i ilość zanieczyszczeń ... 88
2.6.3. Podstawowe procesy biochemiczne ... 89
2.6.4. Tlen w wodzie ... 92
2.6.5. Opis matematyczny procesów biochemicznych ... 95
 
3. Warunki ekologiczne ... 101
3.1. Roślinność ... 101
3.1.1. Informacje ogólne ... 101
3.1.2. Roślinność strefy korytowej ... 105
3.1.3. Roślinność wysoka strefy brzegowej i terenu zalewowego ... 109
3.1.4. Znaczenie roślinności dla funkcjonowania ekosystemów wodnych ... 111
3.1.5. Podstawowe cechy i właściwości drzew i krzewów ... 114
3.1.6. Charakterystyka wybranych gatunków drzew117
3.1.7. Charakterystyka krzewów121
3.2. Zwierzęta ... 123
3.2.1. Wprowadzenie123
3.2.2. Pierwotniaki i bezkręgowce ... 124
3.2.3. Ryby ... 129
3.2.4. Płazy i gady ... 133
3.2.5. Ptaki ... 133
3.2.6. Ssaki ... 136
3.3. Klasyfikacja ekologiczna rzek ... 137
 
4. Zasady renaturyzacji rzek ... 141
4.1. Wprowadzenie ... 141
4.2. Cele renaturyzacji ... 144
4.3. Występowanie potrzeb renaturyzacyjnych ... 146
4.4. Etapy przywracania naturalności ... 149
4.5. Bariery i ograniczenia renaturyzacji rzek ... 150
4.6. Planowanie i przygotowanie renaturyzacji rzek ... 153
4.7. Koszty renaturyzacji rzek ... 159
 
5. Charakterystyka robót renaturyzacyjnych ... 161
5.1. Działania w korycie rzeki ... 161
5.1.1. Aktywność hydromorfologiczna ... 161
5.1.2. Układ poziomy rzeki ... 162
5.1.3. Profil podłużny ... 169
5.1.4. Przekroje poprzeczne ... 174
5.1.5. Zróżnicowanie struktur rzecznych ... 177
5.2. Działania w strefie brzegowej ... 178
5.2.1. Budowle i umocnienia ... 178
5.2.2. Ukształtowanie skarp ... 180
5.2.3. Ukształtowanie linii brzegowej ... 180
5.2.4. Roślinność brzegowa ... 183
5.2.5. Elementy habitatowe ... 183
5.3. Działania na terenie zalewowym ... 185
5.3.1. Użytkowanie i morfologia terenu ... 185
5.3.2. Częstość i czas zalewów ... 189
5.3.3. Zróżnicowanie wilgotnościowe ... 191
5.3.4. Korytarze ekologiczne w dolinie ... 194
5.3.5. Roślinność ... 194
5.4. Działania na dopływach i w obszarze zlewni ... 195
5.4.1. Zagospodarowanie zlewni ... 195
5.4.2. Jakość wody ... 195
5.4.3. Retencjonowanie wody ... 197
5.4.4. Działania przeciwerozyjne ... 199
5.4.5. Korytarze ekologiczne ... 201
5.5. Inne roboty związane z renaturyzacją ... 201
 
6. Wykorzystanie roślin w przywracaniu naturalności rzek ... 205
6.1. Wprowadzenie ... 205
6.2. Ogólne zasady roślinnej zabudowy rzek ... 210
6.2.1. Koryto główne ... 210
6.2.2. Tereny zalewowe ... 212
6.3. Zastosowanie roślinności w zabudowie rzek ... 215
6.3.1. Rośliny wodne ... 215
6.3.2. Trawy ... 216
6.3.3. Krzewy ... 217
6.3.4. Drzewa ... 219
6.3.5. Rośliny w umocnieniach i budowlach technicznych ... 227
6.4. Utrzymanie roślinnej zabudowy rzek ... 239
 
7. Pasy brzegowe ... 241
7.1. Wprowadzenie ... 241
7.2. Nazewnictwo i podstawowe pojęcia ... 243
7.3. Funkcje pasów brzegowych ... 244
7.4. Skutki tworzenia i funkcjonowania pasów brzegowych ... 247
7.4.1. Wpływ na jakość wód ... 247
7.4.2. Wpływ na krajobraz ... 252
7.4.3. Znaczenie ekologiczne ... 253
7.4.4. Wpływ pasów roślinnych na redukcję hałasu ... 255
7.4.5. Znaczenie gospodarcze ... 255
7.5. Zalecenia praktyczne ... 256
7.6. Utrzymanie pasów brzegowych ... 260
 
8. Przebieg i wyniki procesu renaturyzacji ... 263
8.1. Wprowadzenie ... 263
8.2. Potok Mümling ... 263
8.3. Potok Lüttringhauser ... 267
8.4. Potok Dellwiger ... 268
8.5. Rzeka Środkowy Oker ... 271
8.6. Rzeka Izara ... 273
8.7. Rzeka Cole ... 275
8.8. Stopień Beim Preussischen (Rottenburg) ... 276
8.9. Dolina górnej Narwi ... 278
8.10. Rzeka Kwacza ... 281
8.11. Ekologiczna efektywność robót renaturyzacyjnych – uwagi końcowe ... 283
 
9. Hydrauliczne skutki renaturyzacji rzek ... 285
9.1. Wprowadzenie ... 285
9.2. Wpływ renaturyzacji rzeki na opory przepływu ... 286
9.2.1. Wpływ roślinności ... 287
9.2.2. Wpływ krzywizny trasy ... 295
9.2.3. Wpływ innych czynników296
9.3. Przepustowość koryta ... 298
9.4. Stabilność koryta ... 300
 
Literatura ... 302
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Zobacz także
Inwentaryzacja i waloryzacja przyrodnicza. Metody naziemne i geomatyczne
Ogrody. Historia architektury i sztuki ogrodowej
Kultura przestrzeni gminy
Fitosocjologia stosowana w ochronie i kształtowaniu krajobrazu
Ochrona krajobrazu
Ćwiczenia z meteorologii
Podstawy obliczeń z mechaniki płynów w inżynierii i ochronie środowiska
Podobne
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetykipropozycja

ISBN: 978-83-7583-038-5
,
stron: 238
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Podstawy mineralogii

Podstawy mineralogiipropozycja

ISBN: 83-7244-427-7
,
stron: 124
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Podstawy żywienia zwierząt

Podstawy żywienia zwierząt

ISBN: 83-7244-196-0
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy epidemiologii weterynaryjnej

Podstawy epidemiologii weterynaryjnejpropozycja

ISBN: 978-83-7583-050-7
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Podstawy ekonometrii w Excelu
cena 30,00 zł
do koszyka
Mięso - podstawy nauki i technologii

Mięso - podstawy nauki i technologiibestsellerpropozycja

ISBN: 978-83-7583-317-1
,
oprawa miękka
cena 70,00 zł
Podstawy herpetologii dla hodowców i amatorów

Podstawy herpetologii dla hodowców i amatorówbestseller

ISBN: 978-83-7583-584-7
,
stron: 204
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Podstawy anatomii zwierząt domowych
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy finansów. Teoria i praktyka

Podstawy finansów. Teoria i praktyka

ISBN: 978-83-7583-267-9
,
stron: 364
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej

Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej

ISBN: 978-83-7583-105-4
,
stron: 440
,
oprawa twarda + płyta CD
cena 50,00 zł
Podstawy analizy statystycznej w badaniach rynku
cena 25,00 zł
do koszyka
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
Podstawy zarządzania. Studia przypadków i inne ćwiczenia aktywizujące
cena 15,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.pl

więcej »
opracowanie Prekursor