Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii
bestsellerpropozycja

Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii

Winnicka Anna

do koszyka
cena: 28,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2015
wydanie: VI zmienione
oprawa miękka
stron: 148
format: A-5
EAN: 9788375836288
ISBN: 978-83-7583-628-8
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:
Spis treści
Przedmowa ... 7

I. WSTĘP ... 9
1. Cel badań laboratoryjnych i zlecenie ich wykonania ... 9
2. Profile badań laboratoryjnych ... 10
3. Rodzaje materiału biologicznego ... 10
4. Zasady prawidłowego pobierania materiału ... 11
5. Wiarygodność wyniku ... 13
6. Formułowanie wyników badań ... 15
7. Wartości referencyjne ... 16
 
II. BADANIE HEMATOLOGICZNE ... 17
1. Krwinki czerwone (erytrocyty, E, Ery, RBC – red blood cells) ... 17
2. Hemoglobina (Hb, HGB) ... 19
3. Hematokryt (Ht, Hct, volfr, PCV – packed cell volume) ... 20
4. Białko całkowite ... 21
5. Wskaźniki czerwonokrwinkowe ... 22
a. Średnia objętość krwinki czerwonej (MCV – mean corpuscular volume) ... 22
b. Średnia masa hemoglobiny w krwince czerwonej (MCH – mean corpuscular hemoglobin) ... 23
c. Średnie stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej (MCHC – mean corpuscular hemoglobin concentration) ... 24
6. Opad krwinek (odczyn opadania krwinek czerwonych, odczyn Biernackiego, OB, ESR – erythrocyte sedimentation rate) ... 24
7. Jakościowa ocena krwinek czerwonych w obrazie mikroskopowym ... 25
8. Krwinki białe (leukocyty, L, Leu, WBC – white blood cells) ... 29
9. Leukogram ... 31
10. Krwinki płytkowe (płytki krwi, trombocyty, PLT – platelets) ... 35
11. Koagulogram ... 37
 
III. BADANIE BIOCHEMICZNE KRWI ... 40
1. Aminotransferaza (transaminaza) alaninowa (ALT, ALAT, GPT) ... 40
2. Aminotransferaza (transaminaza) asparaginianowa (AST, AspAT, GOT) ... 41
3. Amoniak ... 42
4. Amylaza (AMY) ... 43
5. Białko całkowite ... 44
6. Bilirubina ... 46
7. Chlorki (Cl–) ... 47
8. Cholesterol ... 48
9. Dehydrogenaza glutaminianowa (GLDH, GDH) ... 49
10. Dehydrogenaza mleczanowa (LD, LDH) ... 50
11. Dwutlenek węgla (CO2) ... 51
12. Fosfataza kwaśna (ACP) ... 51
13. Fosfataza zasadowa (fosfataza alkaliczna, ALP, Falk, FAL, AP) ... 52
14. Fosfor (P++) ... 53
15. Frakcje białkowe ... 54
16. Fruktozoamina ... 55
17. Glukoza ... 56
18. γ-Glutamylotransferaza (γ-GT, GGT) ... 57
19. Hemoglobina glikowana ... 58
20. Hormony ... 59
21. Kinaza kreatynowa (CK) ... 60
22. Kreatynina ... 61
23. Kwas mlekowy ... 62
24. Kwas moczowy ... 63
25. Kwasy żółciowe ... 64
26. Lipaza ... 65
27. Magnez (Mg++) ... 65
28. Mikroelementy ... 66
29. Mocznik ... 67
30. Odczyn (pH) ... 68
31. Potas (K+) ... 68
32. Sód (Na+) ... 70
33. Triacyloglicerole (triglicerydy) ... 71
34. Wapń (Ca++) ... 72
35. Witaminy ... 74
36. Wodorowęglany (HCO3–) ... 75
37. Żelazo (Fe++) i całkowita zdolność wiązania żelaza (TIBC – total iron binding capacity) ... 76
 
IV. BADANIE OGÓLNE MOCZU ... 77
1. Dobowa ilość ... 77
2. Barwa ... 77
3. Przejrzystość ... 78
4. Gęstość względna ... 78
5. Odczyn ... 79
6. Białko ... 80
7. Hemoglobina ... 81
8. Bilirubina ... 81
9. Urobilinogen ... 82
10. Glukoza ... 82
11. Związki ketonowe ... 83
12. Leukocyty ... 83
13. Amylaza ... 84
14. Azotyny ... 84
15. Indykan ... 84
16. Hydroksyprolina ... 84
17. Kreatynina ... 85
18. Kwas moczowy ... 85
19. Mioglobina ... 85
20. Mocznik ... 86
21. Chlorki ... 86
22. Sód ... 87
23. Osad moczu ... 87
a. Uorganizowane (upostaciowane) składniki osadu ... 87
b. Nieuorganizowane (nieupostaciowane) składniki osadu – kryształy ... 89
 
V. BADANIE PŁYNU ŻWACZOWEGO ... 92
1. Barwa i woń ... 92
2. Konsystencja ... 92
3. Sedymentacja i flotacja ... 92
4. Odczyn ... 93
5. Zdolność fermentacyjna ... 93
6. Ocena żywotności wymoczków ... 93
7. Liczba wymoczków ... 93
8. Inne badania wykonywane w płynnej treści żwacza ... 94
 
VI. BADANIE PŁYNU MÓZGOWO-RDZENIOWEGO ... 95
1. Barwa i przejrzystość ... 95
2. Gęstość względna ... 95
3. Pleocytoza ... 96
4. Skład chemiczny ... 96
5. Odczyn Nonne-Apelta i odczyn Pandy’ego ... 96
 
VII. RÓŻNICOWANIE PŁYNÓW Z JAM CIAŁA ... 97

VIII. BADANIE KAŁU ... 98
1. Dobowa masa ... 98
2. Barwa ... 98
3. Inne składniki ... 99
4. Badanie chemiczne ... 99
 
IX. TABELE ... 100
Preparaty zapobiegające krzepnięciu krwi (antykoagulanty) - Tabela I ... 100
Wartości referencyjne wskaźników hematologicznych - Tabele II–XV ... 101
Wartości referencyjne wskaźników biochemicznych - Tabele XVI–XXVI ... 114
Aktywność enzymów w tkankach różnych gatunków zwierząt - Tabela XXVII ... 124
 
Literatura ... 125
 
Mikrofotografie krwinek psa, kota i konia - Anna Winnicka, Andrzej Degórski ... 129
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetyki

cena 25,00 zł
więcej
Zobacz także
Wartości referencyjne podstawowych badań laboratoryjnych w weterynarii
Ciekawostki z fizjologii zwierząt
Żywienie dzikich zwierząt
Ssaki
Health threats for the European bison particularly in free-roaming populations in Poland
Zagrożenia stanu zdrowia żubrów ze szczególnym uwzględnieniem wolnych populacji w Polsce
Intensywna terapia psów i kotów
Polskie rasy psów
Farmakoterapia stanów krytycznych zwierząt
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.pl

więcej »
opracowanie Prekursor