Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia
propozycja

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Leszczyński Krzysztof (red.), Żbikowska Anna (red.)

do koszyka
cena: 28,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2016
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 212
format: B5
EAN: 9788375836592
ISBN: 978-83-7583-659-2
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:
Spis treści
Wstęp ... 7

1. KLASYFIKACJA I FUNKCJE OPAKOWAŃ – A. Żbikowska, K. Leszczyński ... 9
1.1. Wprowadzenie ... 9
1.2. Podstawy opakowalnictwa ... 10
1.2.1. Klasyfikacja opakowań ... 11
1.3. Funkcje opakowań ... 15
1.3.1. Funkcja ochronna ... 16
1.3.2. Funkcja logistyczna ... 16
1.3.3. Funkcja marketingowa ... 17
1.3.4. Funkcja ekonomiczna ... 19
1.3.5. Funkcja ekologiczna ... 20
1.3.6. Funkcja informacyjna ... 20
1.4. Ćwiczenie z oceny funkcji cech oraz przepisów prawnych dotyczących opakowań ... 21
1.4.1. Cel ćwiczenia ... 21
1.4.2. Wykonanie ćwiczenia ... 21
1.4.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 24

2. OPAKOWANIA Z TWORZYW SZTUCZNYCH – A. Florowska, M. Maszewska ... 27
2.1. Wprowadzenie ... 27
2.2. Surowce do otrzymywania tworzyw sztucznych ... 28
2.3. Wytwarzanie tworzyw sztucznych ... 28
2.3.1. Charakterystyka wybranych polimerów stosowanych w opakowalnictwie ... 30
2.3.2. Charakterystyka substancji pomocniczych stosowanych do modyfikacji właściwości polimerów ... 35
2.4. Przetwarzanie tworzyw sztucznych na opakowania ... 36
2.5. Rodzaje zamknięć opakowań z tworzyw sztucznych ... 39
2.6. Właściwości tworzyw sztucznych jako materiałów opakowaniowych ... 40
2.7. Tworzywa biodegradowalne jako alternatywa tworzyw sztucznych ... 41
2.8. Ćwiczenie z badania właściwości fizycznych opakowań z tworzyw sztucznych ... 42
2.8.1. Cel ćwiczenia ... 42
2.8.2. Wykonanie ćwiczenia ... 42
2.8.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 48

3. OPAKOWANIA Z PAPIERU I TEKTURY – K. Marciniak-Łukasiak, A. Florowska ... 49
3.1. Wprowadzenie ... 49
3.2. Surowce podstawowe oraz surowce pomocnicze wykorzystywane do produkcji wytworów papierniczych ... 49
3.3. Proces wytwarzania wytworów papierniczych ... 51
3.4. Wytwory papiernicze przeznaczone do produkcji opakowań ... 53
3.4.1. Bibułki ... 53
3.4.2. Papiery ... 53
3.4.3. Kartony ... 55
3.4.4. Tektury ... 55
3.5. Uszlachetnianie wyrobów papierniczych ... 57
3.6. Rodzaje opakowań z wytworów papierniczych ... 57
3.7. Materiały i wyroby papiernicze przeznaczone do kontaktu z żywnością ... 59
3.8. Ćwiczenie z badania właściwości fizyczno-chemicznych opakowań papierowych  i tekturowych ... 60
3.8.1. Cel ćwiczenia ... 60
3.8.2. Wykonanie ćwiczenia ... 60
3.8.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 63

4. OPAKOWANIA METALOWE – K. Leszczyński, A. Żbikowska ... 65
4.1. Wprowadzenie ... 65
4.2. Materiały do produkcji opakowań metalowych ... 66
4.3. Lakiery ... 70
4.4. Klasyfikacja opakowań metalowych ... 71
4.4.1. Puszki ... 72
4.4.2. Pudełka ... 76
4.4.3. Opakowania aerozolowe i tuby ... 76
4.4.4. Opakowania z folii aluminiowej ... 76
4.5. Wymagania stawiane metalowym opakowaniom jednostkowym oraz ich cechy ... 77
4.6. Ćwiczenie z badania właściwości fizycznych opakowań metalowych ... 78
4.6.1. Cel ćwiczenia ... 78
4.6.2. Wykonanie ćwiczenia ... 79
4.6.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 82

5. OPAKOWANIA SZKLANE – M. Wroniak, K. Ratusz ... 85
5.1. Wprowadzenie ... 85
5.2. Skład szkła do produkcji opakowań ... 85
5.3. Technologia wytwarzania opakowań szklanych ... 87
5.4. Wymagania jakościowe i kontrola jakości opakowań szklanych ... 92
5.5. Rodzaje opakowań szklanych ... 95
5.6. Zamknięcia opakowań szklanych ... 97
5.7. Cechy opakowań szklanych ... 101
5.7.1. Zalety opakowań szklanych ... 101
5.7.2. Wady opakowań szklanych ... 102
5.8. Zagospodarowanie bezzwrotnych opakowań szklanych ... 102
5.9. Trendy na rynku opakowań szklanych ... 103
5.10. Ćwiczenie z badania właściwości opakowań szklanych ... 104
5.10.1. Cel ćwiczenia ... 104
5.10.2. Wykonanie ćwiczenia ... 104
5.10.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 105

6. OPAKOWANIA ZBIORCZE I TRANSPORTOWE – M. Wroniak, M. Maszewska ... 109
6.1. Wprowadzenie ... 109
6.2. Klasyfikacja opakowań zbiorczych i transportowych ... 109
6.3. Opakowania gotowe na półkę ... 113
6.4. Opakowanie jako forma ochrony ładunku ... 114
6.5. Rodzaje ładunków ... 115
6.6. Opakowania a logistyka ... 117
6.7. Dobór i rodzaje opakowań ... 118
6.8. Jednostki ładunkowe ... 119
6.9. Ładowanie i transport materiałów sypkich ... 124
6.10. System wymiarowy opakowań ... 124
6.11. Projektowanie opakowań zbiorczych i transportowych ... 127
6.12. Badanie i certyfikacja opakowań transportowych ... 128
6.13. Ćwiczenie z analizy techniczno-ekonomicznej opakowań ... 129
6.13.1. Cel ćwiczenia ... 129
6.13.2. Wykonanie ćwiczenia ... 130
6.13.3. Zadanie rachunkowe ... 131
6.13.4. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 131

7. WYTRZYMAŁOŚĆ MECHANICZNA MATERIAŁÓW OPAKOWANIOWYCH  – A. Żbikowska, K. Marciniak-Łukasiak ... 135
7.1. Wprowadzenie ... 135
7.2. Ogólna charakterystyka właściwości mechanicznych wybranych materiałów  opakowaniowych ... 135
7.2.1. Wytwory papiernicze ... 135
7.2.2. Wytwory papiernicze o podwyższonej wytrzymałości ... 136
7.2.3. Folie z tworzyw sztucznych ... 138
7.2.4. Folie modyfikowane ... 138
7.3. Tworzywa zgrzewalne jednorodne i kompleksowe ... 139
7.3.1. Laminaty nieprzezroczyste ... 140
7.3.2. Laminaty przezroczyste z polimerami ... 142
7.4. Przykładowe metody badań właściwości mechanicznych ... 142
7.4.1. Właściwości mechanicznie przy rozciąganiu ... 142
7.4.2. Wytrzymałość na przepuklenie ... 145
7.4.3. Opór przedarcia, wytrzymałość na rozdzieranie, odporność na zginanie  i zgniatanie ... 145
7.5. Ćwiczenie z badania właściwości fizycznych materiałów opakowaniowych  i zgrzewów polimerowych ... 147
7.5.1. Cel ćwiczenia ... 147
7.5.2. Wykonanie ćwiczenia ... 148
7.5.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 153

8. PAKOWANIE ŻYWNOŚCI – K. Marciniak-Łukasiak, K. Leszczyński, A. Żbikowska ... 155
8.1. Wprowadzenie ... 155
8.2. Dozowanie ... 155
8.3. Metody pakowania w modyfikowanej atmosferze ... 158
8.3.1. Pakowanie próżniowe ... 158
8.3.2. Pakowanie w atmosferze modyfikowanej i atmosferze kontrolowanej ... 159
8.4. Metody pakowania aseptycznego ... 162
8.5. Systemy pakowania ... 162
8.6. Zmiany zachodzące w żywności przechowywanej na przykładzie proszku  mlecznego ... 165
8.7. Ćwiczenie z badania właściwości fizycznych materiałów opakowaniowych ... 166
8.7.1. Cel ćwiczenia i organizacja zajęć ... 166
8.7.2. Wykonanie ćwiczenia ... 167
8.7.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 170

9. ZNAKOWANIE OPAKOWAŃ – K. Ratusz, M. Wroniak ... 173
9.1. Wprowadzenie ... 173
9.2. Zasady znakowania opakowań ... 174
9.3. Znaki związane z ochroną środowiska ... 178
9.4. Kody kreskowe ... 180
9.5. Inne wybrane rodzaje kodów ... 183
9.6. Ćwiczenie z zakresu stosowania systemów znakowania opakowań ... 184
9.6.1. Cel ćwiczenia ... 184
9.6.2. Wykonanie ćwiczenia ... 184
9.6.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 185

10. PROJEKTOWANIE OPAKOWAŃ – K. Ratusz, A. Florowska  ... 187
10.1. Wprowadzenie ... 187
10.2. Zasady projektowania opakowań ... 189
10.3. Etykietowanie opakowań żywności ... 192
10.4. Trendy w projektowaniu opakowań ... 194
10.5. Ćwiczenia z projektowania opakowań ... 196
10.5.1. Cel ćwiczenia ... 196
10.5.2. Wykonanie ćwiczenia ... 196
10.5.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 197

11. OCENA TOWAROZNAWCZA OPAKOWAŃ DO ŻYWNOŚCI  – M. Wroniak, K. Leszczyński ... 199
11.1. Wprowadzenie ... 199
11.2. Jakość towarów a opakowania ... 200
11.3. Kontrola jakości towarów ... 201
11.4. Opakowanie w towaroznawstwie ... 202
11.5. Towaroznawstwo opakowań ... 203
11.6. Znakowanie opakowań ... 203
11.7. Ćwiczenie z oceny towaroznawczej opakowania handlowego ... 208
11.7.1. Cel ćwiczenia ... 208
11.7.2. Wykonanie ćwiczenia ... 208
11.7.3. Sprawozdanie z ćwiczeń ... 210
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
więcej
Zobacz także
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii organicznej, wyd. X
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń
Ogólna technologia żywności
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii
Żywność pochodzenia zwierzęcego - wybrane zagadnienia z przetwórstwa i oceny jakościowej
Podobne
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-164-4
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
cena 40,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z finansów

Wybrane zagadnienia z finansówpropozycja

ISBN: 83-7244-759-4
,
oprawa miękka
cena 45,00 zł
Wybrane zagadnienia ekologiczne
cena 30,00 zł
do koszyka
Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia

Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-388-1
,
stron: 208
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałów

Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałówpropozycja

ISBN: 83-7244-606-7
,
stron: 156
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-513-7
,
stron: 192
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnegopropozycja

ISBN: 978-83-7583-567-0
,
stron: 76
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-656-1
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym

Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczympropozycja

Domian Ewa (red.), Lenart Andrzej (red.)
ISBN: 978-83-7583-850-3
,
stron: 314
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Wybrane zagadnienia z ekonomiki przedsiębiorstw turystycznych
cena 20,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.pl

więcej »
opracowanie Prekursor