Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii

Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii

Jaworski Sławomir (red.), Strojny-Cieślak Barbara (red.)

do koszyka
cena: 18,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2019
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 82
format: B-5
EAN: 9788375839210
ISBN: 978-83-7583-921-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści

1. Mikroorganizmy – wprowadzenie ... 5

 

2. Praca w laboratorium mikrobiologicznym ... 7

2.1. Bezpieczeństwo i higiena pracy w laboratorium mikrobiologicznym ... 7

2.2. Poziomy bezpieczeństwa biologicznego ... 8

2.3. Organizacja i wyposażenie laboratorium mikrobiologicznego ... 10

2.4. Podstawowa aparatura mikrobiologiczna ... 11

2.5. Drobny sprzęt i szkło laboratoryjne ... 13

 

3. Sterylizacja i dezynfekcja ... 14

3.1. Sterylizacja ... 14

3.2. Dezynfekcja ... 16

 

4. Podłoża mikrobiologiczne ... 18

 

5. Hodowla mikroorganizmów ... 21

 

6. Przechowywanie szczepów bakteryjnych ... 24

6.1. Przechowywanie szczepów w lodówce ... 24

6.2. Zamrażanie ... 25

6.3. Liofilizacja ... 26

 

7. Oznaczanie liczby żywych bakterii w danym środowisku metodą rozcieńczeń i płytkową ... 28

7.1. Przygotowanie szeregu rozcieńczeń 10-krotnych ... 29

7.2. Przygotowanie posiewów metodą wgłębną ... 30

7.3. Przygotowanie posiewów metodą powierzchniową ... 30

7.4. Obliczanie ilości żywych bakterii w próbach na podstawie liczby powstałych kolonii ... 30

 

8. Ocena stanu sanitarnego wody ... 34

8.1. Najbardziej prawdopodobna liczba bakterii ... 37

8.2. Clostridium – beztlenowce przetrwalnikujące w ocenie sanitarnej wody ... 38

 

9. Barwienie mikroorganizmów ... 45

9.1. Barwienia przyżyciowe ... 45

9.2. Barwienie preparatów utrwalonych ... 46

 

10. Metody oznaczania oporności bakterii na antybiotyki ... 49

10.1. Metoda dyfuzyjno-krążkowa (Kirby-Bauera) ... 50

10.2. Metoda rozcieńczeniowa ... 51

10.3. Etest ... 51

 

11. Mikrobiologiczne przemiany związków azotu ... 53

11.1. Symbiotyczne bakterie wiążące azot cząsteczkowy ... 53

11.2. Asymilatory N2 wolno żyjące w glebie (mikroorganizmy niesymbiotyczne) ... 55

11.3. Bakterie proteolityczne ... 57

11.4. Bakterie amonifikacyjne ... 58

11.5. Bakterie nitryfikacyjne ... 59

11.6. Bakterie denitryfikacyjne ... 60

 

12. Rola lektyn w procesie symbiozy bakterii z roślinami ... 62

 

13. Rozkład węglowodorów przez bakterie ... 66

 

14. Charakterystyka wybranych bakterii z rzędu Enterobacterales ord.nov. ... 70

14.1. I rząd biochemiczny ... 71

14.2. Testy IMViC ... 72

14.3. Podłoża diagnostyczne ... 73

 

15. Charakterystyka wybranych bakterii z rzędu Bacillales ... 75

Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Miejsce logistyki w gospodarce

Miejsce logistyki w gospodarce

Klepacki Bogdan (współautor)
Górecka Aleksandra (współautor)
cena 28,00 zł
więcej
Zobacz także
Ciekawostki z fizjologii zwierząt
Wybrane zagadnienia z podstaw mikrobiologii i fizjologii bakterii
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. III
Ćwiczenia z fizjologii człowieka
Praktikum z enzymologii
Oznaczanie rodzajów ważnych organizmów fitopatogenicznych(Fungi, Oomycota, Plasmodiophorida)
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I
Podobne
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia ekologiczne
cena 30,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z finansów

Wybrane zagadnienia z finansówpropozycja

ISBN: 83-7244-759-4
,
oprawa miękka
cena 45,00 zł
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-164-4
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałów

Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałówpropozycja

ISBN: 83-7244-606-7
,
stron: 156
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia

Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-388-1
,
stron: 208
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-656-1
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z ekonomiki przedsiębiorstw turystycznych
cena 20,00 zł
do koszyka
Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-513-7
,
stron: 192
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnegopropozycja

ISBN: 978-83-7583-567-0
,
stron: 76
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym

Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczympropozycja

Domian Ewa (red.), Lenart Andrzej (red.)
ISBN: 978-83-7583-850-3
,
stron: 314
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Ochrona konsumentów korzystających z usług - wybrane zagadnienia
cena 15,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor