Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Podstawy mikroekonomii
nowośćpropozycja

Podstawy mikroekonomii

Raczkowska Małgorzata, Wrzesińska-Kowal Joanna

do koszyka
cena: 25,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2020
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 160
format: B5
EAN: 9788375839425
ISBN: 978-83-7583-942-5
Ocena:
   (średnia 5; głosów: 1)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści

WSTĘP … 5

1. WPROWADZENIE DO EKONOMII ... 7

1.1. Podział i przedmiot ekonomii ... 7

1.2. Potrzeby ludzkie i czynniki produkcji ... 10

1.3. Problem rzadkości i wybór ekonomiczny ... 13

1.4. Metody badań ekonomicznych ... 18

1.5. Wielkości absolutne i względne ... 21

1.6. Wielkości nominalne i realne ... 23

1.7. Sposoby prezentacji zjawisk ekonomicznych ... 24

2. RYNEK I JEGO ELEMENTY ... 27

2.1. Rynek od strony popytu ... 28

2.2. Rynek od strony podaży ... 33

2.4. Równowaga rynkowa w krótkim okresie ... 37

2.5. Nadwyżka konsumenta i producenta ... 43

2.6. Równowaga rynkowa w długim okresie ... 44

2.7. Model pajęczyny ... 47

3. ELASTYCZNOŚCI REAKCJE POPYTU I PODAŻY NA ZMIANY CEN I DOCHODÓW ... 51

3.1. Cenowa elastyczność popytu ... 52

3.2. Dochodowa elastyczność popytu ... 59

3.3. Mieszana elastyczność popytu ... 62

3.4. Elastyczność cenowa podaży ... .64

3.5. Reakcja cen na zmianę popytu i podaży ... 67

4. TEORIA WYBORU KONSUMENTA ... 69

4.1. Koncepcja użyteczności ... ..70

4.2. Preferencje konsumenta – krzywe obojętności ... 72

4.3. Preferencje a funkcja użyteczności ... 78

4.4. Ograniczenia wyboru konsumenta – linie budżetowe ... 79

4.5. Równowaga konsumenta ... 83

4.6. Zmiana dochodów a równowaga konsumenta ... 85

4.7. Zmiana cen a równowaga konsumenta ... 87

5. PRZEDSIĘBIORSTWO W GOSPODARCE RYNKOWEJ ... 91

6. PODSTAWY TEORII PRODUKCJI ... 95

6.1. Krótkookresowa funkcja produkcji – jednoczynnikowa ... 96

6.2. Długookresowa funkcja produkcji – dwuczynnikowa ... 98

7. KOSZTY I ZYSKI PRZEDSIĘBIORSTWA ... 109

7.1. Koszty w krótkim okresie ... 109

7.2. Koszty w długim okresie ... 112

7.3. Zysk i jego rodzaje ... 113

8. KRÓTKOOKRESOWA RÓWNOWAGA PRZEDSIĘBIORSTWA W RÓŻNYCH MODELACH RYNKU ... 117

8.1. Konkurencja doskonała ... 118

8.2. Monopol pełny ... 121

8.3. Oligopol ... 125

8.4. Charakterystyka wybranych modeli oligopolu (duopolu) ... 127

8.5. Konkurencja monopolistyczna ... 130

9. RYNKI CZYNNIKÓW PRODUKCJI ... 133

9.1. Rynek pracy ... 138

9.2. Rynek kapitału finansowego ... 147

9.3. Rynek kapitału rzeczowego ... 148

9.4. Rynek ziemi ... 151

Indeks oznaczeń ... 155

Spis tabel ... 156

Spis rysunków ... 157

Bibliografia ... 159


Fragmenty
 
Zobacz także
Zbiór zadań z ekonomii z rozwiązaniami
Podstawy zarządzania. Studia przypadków i inne ćwiczenia aktywizujące
Prognozowanie w agrobiznesie. Teoria i przykłady zastosowania
Prawne i ekonomiczne uwarunkowania funkcjonowania fundacji
60 lat WNE - Absolwenci 1955-2012
Ekonomia matematyczna. Teoria Przykłady Zadania
Podstawy ekonometrii w Excelu
Podobne
Podstawy mineralogii

Podstawy mineralogiipropozycja

ISBN: 83-7244-427-7
,
stron: 124
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetykipropozycja

ISBN: 978-83-7583-038-5
,
stron: 238
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Podstawy renaturyzacji rzek

Podstawy renaturyzacji rzekpropozycja

ISBN: 978-83-7583-573-1
,
stron: 308
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Podstawy ekonometrii w Excelu
cena 30,00 zł
do koszyka
Podstawy epidemiologii weterynaryjnej

Podstawy epidemiologii weterynaryjnejpropozycja

ISBN: 978-83-7583-050-7
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Podstawy żywienia zwierząt

Podstawy żywienia zwierząt

ISBN: 83-7244-196-0
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy herpetologii dla hodowców i amatorów

Podstawy herpetologii dla hodowców i amatorówbestseller

ISBN: 978-83-7583-584-7
,
stron: 204
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Podstawy anatomii zwierząt domowych
cena 40,00 zł
do koszyka
Mięso - podstawy nauki i technologii

Mięso - podstawy nauki i technologiibestsellerpropozycja

ISBN: 978-83-7583-317-1
,
oprawa miękka
cena 70,00 zł
Podstawy finansów. Teoria i praktyka

Podstawy finansów. Teoria i praktyka

ISBN: 978-83-7583-267-9
,
stron: 364
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej

Podstawy techniki cieplnej w inżynierii rolniczej

ISBN: 978-83-7583-105-4
,
stron: 440
,
oprawa twarda + płyta CD
cena 50,00 zł
Podstawy analizy statystycznej w badaniach rynku
cena 25,00 zł
do koszyka
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor