Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy
propozycja

Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres podstawowy

Sicińska Ewa (red.), Czerwińska Dorota (red.), Pietruszka Barbara (red.)

do koszyka
cena: 20,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
poleć znajomemu
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2020
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 170
format: B5
EAN: 9788375839791
ISBN: 978-83-7583-979-1
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści

Przedmowa ... 5

Ćwiczenie 1. Informacje o wartości odżywczej produktów spożywczych zawarte w tabelach składu żywności ... 7

Ćwiczenie 2. Charakterystyka norm żywieniowych ... 15

Ćwiczenie 3. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej ... 21

Ćwiczenie 4. Aktywność katalazy w ślinie jako wskaźnik potencjału antyoksydacyjnego organizmu ... 27

Ćwiczenie 5. Metody oznaczania wydatków energetycznych człowieka ... 37

Ćwiczenie 6. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia ... 47

Ćwiczenie 7. Gospodarka wodno-elektrolitowa organizmu ... 57

Ćwiczenie 8. Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu ... 71

Ćwiczenie 9. Wartość energetyczna produktów spożywczych ... 81

Ćwiczenie 10. Produkty spożywcze jako źródło błonnika pokarmowego w diecie ... 91

Ćwiczenie 11. Tłuszcze, kwasy tłuszczowe i cholesterol w wybranych produktach spożywczych i całodziennych racjach pokarmowych ... 101

Ćwiczenie 12. Uzupełnianie się aminokwasów w produktach i potrawach ... 109

Ćwiczenie 13. Zawartość dostępnych aminokwasów jako miernik wpływu procesów technologicznych na wartość odżywczą białka ... 117

Ćwiczenie 14. Modele oceny biodostępności żelaza z posiłków i racji pokarmowych ... 129

Ćwiczenie 15. Ocena biodostępności cynku z racji pokarmowej ... 145

Ćwiczenie 16. Zawartość witaminy D w posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym a profilaktyka jej niedoboru ... 155


Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Podstawy dietetyki

Podstawy dietetyki

cena 25,00 zł
więcej
Zobacz także
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
Mięso - podstawy nauki i technologii
Żywność pochodzenia zwierzęcego - wybrane zagadnienia z przetwórstwa i oceny jakościowej
Edukacja prozdrowotna i promocja zdrowia
Higiena produkcji żywności
Podobne
Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 83-7244-676-8
,
stron: 260
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z genetyki
cena 25,00 zł
do koszyka
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I

Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. I

ISBN: 978-83-7583-302-7
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. III

Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. IIIpropozycja

ISBN: 978-83-7583-792-6
,
stron: 176
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślin

Przewodnik do ćwiczeń z fizjologii roślinpropozycja

ISBN: 83-7244-813-2
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z eksploatacji technicznej

Przewodnik do ćwiczeń z eksploatacji technicznejpropozycja

ISBN: 978-83-7583-182-5
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
do koszyka
Przewodnik metodyczny do ćwiczeń terenowych dla studentów studiów inżynierskich kierunku rolnictwo
cena 25,00 zł
do koszyka
Zarys oceny żywienia

Zarys oceny żywieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-428-4
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Podstawy żywienia zwierząt

Podstawy żywienia zwierząt

ISBN: 83-7244-196-0
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 166
02-787 Warszawa
(budynek nr 2 - stary Ursynów)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie Prekursor