Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II
nowośćpropozycja

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

Witrowa-Rajchert Dorota (red.), Lewicki Piotr (red.)

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2022
wydanie: II
oprawa twarda
stron: 496
format: B-5
EAN: 9788382370690
ISBN: 978-83-8237-069-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

Spis treści
 Spis treści

Wprowadzenie.......................................................................................................... 7
Rozwiązywanie zadań z inżynierii żywności – praktyczne wskazówki .................... 8
1. Przepływ cieczy niutonowskich .......................................................................... 11
1.1. Przepływ w rurach i rurociągach (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 11
1.2. Wypływ cieczy ze zbiorników (Iwona Sitkiewicz)............................................. 40
1.3. Spływanie warstwy cieczy (Iwona Sitkiewicz) ................................................. 50
1.4. Przepływ płynów przez warstwy sypkie lub porowate, opadanie cząstek
ciał stałych w płynie, fluidyzacja (Iwona Sitkiewicz, Anna Kamińska-
-Dwórznicka)........................................................................................................... 58
1.4.1. Wiadomości ogólne ...................................................................................... 58
1.4.2. Straty ciśnienia przy przepływie płynu przez warstwę sypką
lub porowatą ........................................................................................................... 59
1.4.3. Opadanie swobodne cząstek ciał stałych w płynach .................................... 61
1.4.4. Fluidyzacja .................................................................................................... 65
2. Przepływ cieczy nieniutonowskich (Iwona Sitkiewicz) ........................................ 80
3. Filtracja (Ewa Jakubczyk) ................................................................................... 91
4. Mieszanie cieczy (Agata Marzec) ..................................................................... 118
5. Wymiana ciepła w warunkach ustalonych – zagadnienia podstawowe
(Dorota Nowak, Ewa Jakubczyk) .......................................................................... 137
6. Wymiana ciepła – wnikanie i nieustalone przewodzenie (Dorota Nowak) ........ 188
6.1. Obliczanie współczynników wnikania ciepła przez konwekcję
i promieniowanie ................................................................................................... 188
6.2. Ogrzewanie i chłodzenie ciał stałych w warunkach nieustalonego przewodzenia ............................................................................................. 211
7. Odparowanie (Monika Janowicz, Dorota Witrowa-Rajchert) ............................ 223
8. Zamrażanie żywności (Zbigniew Pałacha, Emilia Janiszewska) ...................... 252
9. Ustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ............................................... 282
9.1. Molekularny transport masy ........................................................................... 282
9.2. Konwekcyjny transport masy .......................................................................... 285
9.3. Przenoszenie masy między fazami ................................................................ 288
9.4. Wpływ temperatury na współczynnik dyfuzji .................................................. 289
10. Nieustalony transport masy ( Piotr Paweł Lewicki ) ........................................ 312
11. Suszenie (Ewa Gondek, Dorota Witrowa-Rajchert) ........................................ 343
12. Procesy destylacyjne (Monika Janowicz, Roman Kowalczyk) ........................ 383
13. Krystalizacja (Ewa Domian, Emilia Janiszewska) ........................................... 405
14. Ekstrakcja ciecz-ciało stałe (Ewa Domian) ..................................................... 419
Aneks – tabele i wykresy ...................................................................................... 461
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Zobacz także
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii organicznej, wyd. XI
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II
Analiza jakości surowca mięsnego
Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. III
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
Podobne
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-164-4
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
cena 40,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii
cena 35,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z finansów

Wybrane zagadnienia z finansówpropozycja

ISBN: 83-7244-759-4
,
oprawa miękka
cena 45,00 zł
Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnienia

Opodatkowanie przedsiębiorstw - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-388-1
,
stron: 208
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnienia

Sprawozdawczość finansowa - wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-865-7
,
stron: 202
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałów

Wybrane zagadnienia wytrzymałości materiałówpropozycja

ISBN: 83-7244-606-7
,
stron: 156
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

Biologia roślin ozdobnych. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-656-1
,
stron: 268
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

Wybrane zagadnienia z technologii przemysłu fermentacyjnego

ISBN: 978-83-7583-567-0
,
stron: 76
,
oprawa miękka
cena 15,00 zł
Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

Ergonomia i ochrona pracy. Wybrane zagadnienia

ISBN: 978-83-7583-513-7
,
stron: 192
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczym

Wybrane zagadnienia z maszynoznawstwa w przemyśle spożywczympropozycja

Domian Ewa (red.), Lenart Andrzej (red.)
ISBN: 978-83-7583-850-3
,
stron: 314
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor