Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Analiza jakości surowca mięsnego
nowośćpropozycja

Analiza jakości surowca mięsnego

Kuczyńska Beata (red.)

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2022
wydanie: I
oprawa twarda
stron: 324
format: B-5
EAN: 9788382370850
ISBN: 978-83-8237-085-0
Jeszcze nie oceniano tej pozycji.
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

możliwość zakupu wersji elektronicznej: link

Spis treści
 Spis treści

Przedmowa ................................................................................................... 5

1. Wybrane zagadnienia produkcji i przetwórstwa mięsa ............................ 7
Wprowadzenie ......................................................................................... 7
1.1. Baza surowcowa przemysłu mięsnego i spożycie mięsa .................. 8
1.2. Przemysł mięsny i jego zadania ........................................................ 13
1.3. Specyfika branży mięsnej ................................................................. 18
1.4. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) w zakresie
działań promocyjnych i informacyjnych na rynku mięsa ................. 20
Literatura .................................................................................................. 23

2. Specyfika trawienia i wchłaniania u zwierząt przeżuwających
i monogastrycznych ................................................................................. 25
Wprowadzenie ......................................................................................... 25
2.1. Budowa przewodu pokarmowego zwierząt gospodarskich
z uwzględnieniem specyfiki trawienia u zwierząt przeżuwających
i monogastrycznych .......................................................................... 25
2.2. Pobieranie paszy, jej trawienie i wchłanianie ................................... 30
2.3. Składniki pokarmowe pasz i ich znaczenie dla zwierząt .................. 38
Literatura .................................................................................................. 53

3. Miogeneza i profil histologiczny włókien mięśniowych u kręgowców... 55
Wprowadzenie ......................................................................................... 55
3.1. Zarys rozwoju mięśni u kręgowców ................................................. 55
3.2. Rozwój mięśni szkieletowych ryb .................................................... 58
3.3. Wpływ żywienia na rozwój tkanki mięśniowej ryb .......................... 63
3.4. Elementy miogenezy i profilu histologicznego włókien
mięśniowych u bydła ........................................................................ 63
Literatura .................................................................................................. 69

4. Ekspresja genów jako determinant jakości technologicznej
i prozdrowotnej produktów pochodzenia zwierzęcego ............................ 73
Wprowadzenie ......................................................................................... 73
4.1. Charakterystyka genów .................................................................... 74
4.2. Defekty genetyczne bydła ................................................................. 81
Literatura .................................................................................................. 83

5. Charakterystyka i jakość mięsa różnych gatunków zwierząt .................. 85
Wprowadzenie ......................................................................................... 85
5.1. Mięso wieprzowe .............................................................................. 86
5.2. Mięso wołowe ................................................................................... 101
5.3. Mięso drobiowe ................................................................................ 146
5.4. Mięso małych przeżuwaczy (baranina, jagnięcina, kozina,
koźlęcina)........................................................................................... 163
5.5. Mięso końskie .................................................................................. 182
5.6. Mięso małych ssaków roślinożernych (króliki, nutrie) .................... 193
5.7. Mięso ryb .......................................................................................... 205
5.8. Mięso zwierząt łownych – ssaki ....................................................... 227
5.9. Mięso zwierząt łownych – ptaki ....................................................... 253
Literatura .................................................................................................. 271

6. Organizacja kontroli bezpieczeństwa i jakości żywności pochodzenia
zwierzęcego .............................................................................................. 295
Wprowadzenie ......................................................................................... 295
6.1. Bezpieczeństwo zdrowotne w obrocie towarowym dziczyzną
w Polsce ............................................................................................ 296
6.2. Podstawowe zasady pozyskiwania zwierząt łownych celem
wprowadzenia na rynek .................................................................... 303
Literatura .................................................................................................. 313

7. Standardowe i niestandardowe metody oceny jakości mięsa
z elementami biochemii ........................................................................... 315
Wprowadzenie ......................................................................................... 315
7.1. Oznaczenie zawartości białka ........................................................... 315
7.2. Oznaczenie zawartości tłuszczu ........................................................ 316
7.3. Oznaczanie witamin rozpuszczalnych w wodzie .............................. 321
7.4. Oznaczanie składników mineralnych ............................................... 321
7.5. Badanie kwasowości czynnej ........................................................... 321
7.6. Oznaczenie zdolności utrzymania wody własnej przez mięso
(metoda bibułowa Grau i Hamma) ................................................... 321
7.7. Oznaczenie barwy ............................................................................. 323
Literatura .................................................................................................. 324
Fragmenty
 
Zobacz także
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii organicznej, wyd. XI
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II
Analiza jakości surowca mięsnego
Towaroznawstwo żywności przetworzonej z elementami technologii
Przewodnik do ćwiczeń z biochemii, wyd. III
Zastosowanie wybranych drobnoustrojów w biotechnologii żywności
Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia roślinnego
Podobne
Ochrona drewna - surowca i materiału

Ochrona drewna - surowca i materiałupropozycja

ISBN: 978-83-7583-684-4
,
stron: 356
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Statystyczna analiza danych z Excelem

Statystyczna analiza danych z Excelem

ISBN: 978-83-7583-315-7
,
stron: 222
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczego

Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczegopropozycja

Wicka Aleksandra (współautor), Sobczak Wioleta (współautor)
ISBN: 978-83-8237-034-8
,
stron: 126
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor