Wydawnictwo SGGW
PANEL KLIENTA
zaloguj się
znajdź
wyszukiwanie zaawansowane
Koszyk jest pusty, zapraszamy na zakupy w księgarni internetowej.
pzejdź do koszyka
Aby korzystać ze schowka,
musisz się zalogować.
pzejdź do schowka
Analiza i ocena jakości żywności
propozycja

Analiza i ocena jakości żywności

Piecyk Małgorzata (red.), Wołosiak Rafał (red.)

do koszyka
cena: 35,00 zł
sprawdź koszty przesyłki
jeśli planujesz zakup tego produktu w przyszłości...
...dodaj go do schowka
wydawnictwo: Wydawnictwo SGGW
rok wydania: 2023
wydanie: I
oprawa miękka
stron: 331
format: B-5
EAN: 9788382371376
ISBN: 978-83-8237-137-6
Ocena:
   (średnia 4,6; głosów: 9)
Twoja ocena:
Oceń pozycję:

 

możliwość zakupu wersji elektronicznej: link

Spis treści
 Drodzy czytelnicy! ........................................................................................................ 7
Ewa Majewska
1. Jakość wyników analitycznych ................................................................................ 9
1.1. Walidacja procedur analitycznych .................................................................... 9
1.2. Błędy w pomiarach analitycznych .................................................................... 13
1.3. Naczynia miarowe ............................................................................................ 17
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 20
Małgorzata Piecyk
2. Pobieranie próbek do analiz ..................................................................................... 27
2.1. Plan pobierania próbek ..................................................................................... 28
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 40
Małgorzata Piecyk
3. Przygotowywanie próbek do analiz ......................................................................... 43
3.1. Metody ekstrakcji analitów ............................................................................... 44
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 53
3.2. Klarowanie i odbarwianie ................................................................................. 54
3.3. Derywatyzacja .................................................................................................. 55
3.4. Mineralizacja .................................................................................................... 56
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 62
Dorota Derewiaka
4. Pomiary gęstości w analizie żywności ..................................................................... 65
4.1. Metody pomiaru gęstości .................................................................................. 66
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 74
Ewa Majewska
5. Konduktometria ....................................................................................................... 79
5.1. Zastosowanie konduktometrii ........................................................................... 83
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 85
Rafał Wołosiak
6. Spektrofotometria absorpcyjna ................................................................................ 89
6.1. Promieniowanie elektromagnetyczne i jego absorpcja przez materię .............. 89
6.2. Aparatura pomiarowa ........................................................................................ 92
6.3. Oznaczenia ilościowe w spektrofotometrii ....................................................... 94
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................... 98
Rafał Wołosiak
7. Ocena barwy produktów spożywczych ................................................................... 101
7.1. Podstawy pomiaru barwy ................................................................................ 101
7.2. Systemy pomiaru barwy .................................................................................. 104
Ćwiczenia laboratoryjne .................................................................................. 111
Marta Ciecierska
8. Chromatografia cieczowa ........................................................................................ 117
8.1. Podziały technik chromatograficznych ............................................................ 117
8.2. Wysokosprawna chromatografia cieczowa (HPLC) ........................................ 120
Ćwiczenia laboratoryjne .................................................................................. 130
Dorota Derewiaka
9. Chromatografia gazowa ........................................................................................... 135
9.1. Aparatura do chromatografii gazowej ............................................................. 136
9.2. Czynniki wpływające na efektywność rozdziału w GC ................................. 141
9.3. Analiza jakościowa i ilościowa w GC ............................................................ 142
9.4. Zastosowanie GC w analizie żywności .......................................................... 144
9.5. Sprzężenia chromatografii gazowej ze spektrometrią mas (GC-MS) ............ 146
Ćwiczenia laboratoryjne .................................................................................. 149
Małgorzata Piecyk, Elwira Worobiej
10. Enzymy w analizie żywności ................................................................................... 153
10.1. Enzymy w analizie ilościowej składników żywności ..................................... 154
Ćwiczenia laboratoryjne.................................................................................. 159
10.2. Badania aktywności enzymów ........................................................................ 160
10.3. Biosensory enzymatyczne ............................................................................... 162
10.4. Badania strawności in vitro składników odżywczych .................................... 163
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 165
Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska
11. Metody analizy składu pierwiastkowego ................................................................ 169
11.1. Metody chemiczne, fizykochemiczne i potencjometryczne .
w analizie pierwiastków .................................................................................. 171
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 174
11.2. Metody instrumentalne w analizie pierwiastków ........................................... 175
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 179
Elwira Worobiej
12. Oznaczanie zawartości wody w produktach spożywczych ..................................... 183
12.1. Metody oznaczania zawartości wody ............................................................. 185
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 190
Ewa Majewska, Beata Drużyńska
13. Analiza sacharydów ................................................................................................. 197
13.1. Mono- i oligosacharydy .................................................................................. 198
13.2. Polisacharydy .................................................................................................. 203
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 206
Beata Drużyńska
14. Analiza tłuszczów .................................................................................................... 215
14.1. Metody oznaczania zawartości tłuszczu ......................................................... 216
14.2. Analiza zmian zachodzących w tłuszczach .................................................... 220
14.3. Charakterystyka tłuszczów ............................................................................. 222
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 223
Elwira Worobiej
15. Analiza białek i aminokwasów ................................................................................ 229
15.1. Metody oznaczania zawartości białek ............................................................ 230
15.2. Metody oznaczania aminokwasów ................................................................. 235
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 236
Małgorzata Piecyk
16. Analiza kwasowości produktów spożywczych ........................................................ 241
16.1. Metody oznaczania kwasowości aktywnej ..................................................... 241
16.2. Metody oznaczania kwasowości potencjalnej ................................................ 244
16.3. Oznaczanie kwasowości lotnej ....................................................................... 247
16.4. Oznaczanie kwasów organicznych ................................................................. 248
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 249
Małgorzata Piecyk, Beata Drużyńska
17. Analiza związków o dużej aktywności biologicznej ............................................... 253
17.1. Witamina C ..................................................................................................... 253
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 258
17.2. Karotenoidy .................................................................................................... 261
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 265
17.3. Tokoferole ....................................................................................................... 267
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 269
17.4. Polifenole ........................................................................................................ 270
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 274
Rafał Wołosiak
18. Metody badania właściwości przeciwutleniających ................................................ 277
18.1. Wolne rodniki i reakcje oksydacyjne .............................................................. 277
18.2. Przeciwutleniacze ........................................................................................... 279
18.3. Metody pomiaru aktywności przeciwutleniającej .......................................... 280
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 286
Ewa Majewska, Elwira Worobiej
19. Ocena zawartości wybranych dodatków do żywności ............................................. 291
19.1. Substancje konserwujące ................................................................................ 293
19.2. Przeciwutleniacze ........................................................................................... 295
19.3. Barwniki ......................................................................................................... 296
19.4. Substancje słodzące ........................................................................................ 297
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 299
Ewa Majewska, Beata Drużyńska
20. Analiza sensoryczna i badania konsumenckie w ocenie jakości żywności ............. 307
20.1. Zmysły wykorzystywane w analizie sensorycznej ......................................... 308
20.2. Sposoby oceny jakości sensorycznej .............................................................. 309
20.3. Analityczna ocena sensoryczna ...................................................................... 310
20.4. Ocena konsumencka (hedonistyczna) ............................................................. 318
Ćwiczenia laboratoryjne ................................................................................. 320
Fragmenty
 
Osoby zainteresowane tą pozycją kupowały również:
Chów drobiu

Chów drobiu

cena 45,00 zł
więcej
Podobne
Analiza jakości surowca mięsnego

Analiza jakości surowca mięsnegopropozycja

ISBN: 978-83-8237-085-0
,
stron: 324
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
do koszyka
Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

Analiza żywności. Zbiór ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-224-2
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Ocena i wycena zasobów przyrodniczych

Ocena i wycena zasobów przyrodniczychpropozycja

ISBN: 978-83-7583-505-2
,
stron: 460
,
oprawa twarda
cena 50,00 zł
Statystyczna analiza danych z Excelem

Statystyczna analiza danych z Excelem

ISBN: 978-83-7583-315-7
,
stron: 222
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczego

Analiza rynku - wybrane zagadnienia na przykładzie rynku spożywczegopropozycja

Wicka Aleksandra (współautor), Sobczak Wioleta (współautor)
ISBN: 978-83-8237-034-8
,
stron: 126
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Ogólna technologia żywności

Ogólna technologia żywności

ISBN: 978-83-7583-480-2
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Higiena produkcji żywności

Higiena produkcji żywności propozycja

ISBN: 978-83-7583-794-0
,
stron: 346
,
oprawa miękka
cena 40,00 zł
do koszyka
Podstawy biooceny żywności
cena 15,00 zł
do koszyka
Ochrona konsumenta na rynku żywności

Ochrona konsumenta na rynku żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-049-1
,
stron: 148
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia z analizy żywności

Wybrane zagadnienia z analizy żywnościpropozycja

ISBN: 978-83-7583-164-4
,
oprawa miękka
cena 35,00 zł
Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

Przewodnik do ćwiczeń z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-018-7
,
stron: 140
,
oprawa miękka
cena 20,00 zł
Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

Wybrane zagadnienia z mikrobiologii żywności

ISBN: 978-83-7583-190-0
,
oprawa miękka
cena 25,00 zł
Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

Toksykologia żywności. Przewodnik do ćwiczeń

ISBN: 978-83-7583-228-0
,
stron: 232
,
oprawa miękka
cena 30,00 zł
Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

Ćwiczenia laboratoryjne z chemii żywności

ISBN: 978-83-7583-001-9
,
stron: 136
,
oprawa miękka
cena 24,00 zł
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. II

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności wyd. IIpropozycja

ISBN: 978-83-8237-069-0
,
stron: 496
,
oprawa twarda
cena 35,00 zł
do koszyka
Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnienia

Opakowania i pakowanie żywności. Wybrane zagadnieniapropozycja

ISBN: 978-83-7583-659-2
,
stron: 212
,
oprawa miękka
cena 28,00 zł
do koszyka
Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

Wybrane zagadnienia obliczeniowe inżynierii żywności

ISBN: 978-83-7583-412-3
,
stron: 496
,
oprawa miękka
cena 50,00 zł
NEWSLETTER
Aby otrzymywać informacje o nowościach i promocjach Wydawnictwa, wpisz się na listę:
>
WYDAWNICTWO
SZKOŁY GŁÓWNEJ GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO
W WARSZAWIE

ul. Nowoursynowska 161
02-787 Warszawa
(budynek nr 48 - Biblioteka Główna SGGW)

e-mail: wydawnictwo@sggw.edu.pl

więcej »
opracowanie: Prekursor